על מחשבות טורדניות (אובססיביות)

 

על מחשבות טורדניות (אובססיביות)

 

'מחשבה טורדנית' ידועה גם במינוח הלועזי – 'מחשבה אובססיבית'. אם כך – מהי אובססיה? בלטינית ובעקבותיה באנגלית עתיקה, יש למלה זו הקשרים של מלחמה, מתקפה, מצור. כיום מתיחס המונח, בעיקר בתחום בריאות הגוף והנפש, למחשבה או רעיון מסוים שחוזרים ונשנים באדם ("מתקיפים" אותו כביכול) ללא יכולת לשלוט בהם. 

ישנם סוגים שונים של אובססיה, ורובם מתפתחים ממחשבה טורדנית, שחוזרת על עצמה בואריאנטים שונים ובמצבים שונים, ובדרך-כלל היא גורמת להטרדה בטווחי עוצמה והכבדה משתנים. במירעה גורמת המחשבה הטורדנית לפחדים ולחרדות (חרדה במובן של תחושת פחד עזה ללא זיהוי מקור הפחד), ואף לפעולות מזיקות שונות כלפי חוץ, או לפעולות כאלה של האדם כלפי עצמו.

המחשבה הטורדנית, שהאדם נוטה בדרך-כלל להסתירה, קשורה בתחומים שונים כמו ניקיון, בריאות הגוף ובריאות הנפש, הולדה ומוות; היא עלולה להתבטא בתחומי הקשר המיני, הזוגי והמשפחתי, בהרגלים ו'טקסים' פרטיים ובשחזור מצבים טראומטיים שנחוו בעבר (לרבות עבר 'גלגולי' מסוים של הנשמה).

ההבנה שלי היא שכמעט כל סוגי האובססיה מעידים על צורך בתיקון עמוק, תיקון ברמת הנשמה. תיקון זה כרוך לדעתי בנושא הבחירה החופשית (העצמאית) ושלילתה, כלומר, בהיבטים של שליטה: התנסות בשליטת-יתר, כשולט או נשלט (לעתים עד כדי חשש לאבדן-חיים); צורך בשליטה מתוך חשש לאבד עליונות המורגשת כחיונית; התנסות באיבוד שליטה קיצוני, ועוד. התיקון כרוך לדעתי בהבנת הנשמה את תפישתה המשובשת (הספציפית לה) בתחום השליטה. כאשר מושגת הבנה זו, במסונכרן עם רמת הנפש, מבצע 'התקן האוטומטי' הנמצא בנשמה את התיקון הדרוש, וה"צורך" באובססיה מתבטל בהדרגה.

בעקבות מה שלמדתי מדברי עצמי בפגישת תיקשור פרטנית עבור תלמידה-"מטופלת" (פגישה שחלק ממנה מובא כאן להלן) חיפשתי, בספרות המקצועית הענפה בנושא, תפישות הכורכות את המחשבה הטורדנית ונגזרותיה במצב הנשמה. היות שלא מצאתי תפישה מובהקת כזאת, ראיתי לנכון להביא לכאן את חלק ההקלטה הפותח את הפגישה, ובו מעין-מבוא לתהליך המבקש להפיג את המחשבה הטורדנית ולרפא את נגזרותיה.

ברצוני להדגיש כי אין בכל הנכתב ומושמע כאן משום הוראת-דרך והמלצה לעשיה. מדובר רק ברקע כללי תאורטי, הבא לנסות לבאר את תופעת המחשבה הטורדנית ורומז על כיוון כללי לריפוי. איני ממליצה למי שסובל ממחשבה טורדנית מסוימת לטפל בעצמו; חשוב לפנות לקבלת עזרה ממי שנראה ומורגש כמתאים.

היות שהמובא כאן הוא ברמת ההתחלה של חקר ההיבטים השונים הכרוכים בנושא, אני מקווה להביא לכאן בעתיד תוספות שונות, באם תהיינה כאלה. אני מקווה שתופק תועלת (תאורטית!) מן הנשמע כאן, ואודה לכול תגובה.

 

לבחירתכם - שתפו נא